Önceki Yazı : Programlamaya Başlarken..

 

Merhabalar arkadaşlar. Bu yazımda programlamaya giriş yapacağız. Yeni başlayan, programlamayla çok ilgisi olmayan arkadaşlar için mümkün olduğunca açıklayıcı anatımla yapmaya çalışacağım. Bazı yerleri de yüzeysel olarak anlatacağım.

Yazılarımda tamamen özgün anlatımımı kullanacağım. Konuları Kendi görüşlerimi kullanarak anlatacağım için katılmayacağınız, eleştirebileceğiniz yerler olabilir. Eleştirilerinizi belli kritirler çerçevesinde yapabilirsiniz.

Yazılarımdaki hedef kitleler ;

- Programlamayla İlgisi Olmayanlar (İlgisi Olmayıp Programlama Öğrenmek İsteyenler)

- Programlamaya Yeni Başlayanlar

- Programlamayla Alakalı Bölümler Okuyanlar

- Programlamayı bilenler

 

Hedef kitle içerisinde Yeni başlayanlar da olduğu için mümkün olduğunca açıklayıcı ve basit bir şekilde anlatmaya çalışacağım. Programlama bilgisi normal veya üstü olanlara bazı yerler sıkıcı gelebilir.

Bu arada Programlama derslerine C# dilinde devam edeceğiz arkadaşlar. Farklı diller öğrenmek isteyenler buradan itibaren konuyu terkedebilir :) Dilin ne olduğunu bilmeyenler de yazıyı okumaya devam edebilirler, Programlama dilinin vs. ne olduğunu açıklayacağım zaten. C# Programlamaya Giriş için gayet uygun bir dil.

 

"Programlama Nedir ?"

Programlama kısaca, bilgisayara ne yapması gerektiğini söylemektir arkadaşlar. Bilgisayar tek başına anlam ifade etmez, ona ne yapması gerektiğini, nasıl davranması gerektiğini siz gösterirsiniz.  Bilgisayar diyince aklınıza sadece Normal Dizüstü Masaüstü bilgisayarlar gelmesin. Hesap Makinesi bile bir bilgisayardır.

Programlama yaparken yazdığınız sözcüklerin (kodların) bütününe de yazılım denir arkadaşlar. Yazılım kullanıcı ile bilgisayar arasında iletişim kurmayı sağlar.

 

"Programlama Nasıl Yapılır ?"

Programlama geçmişten günümüze sürekli geliştirilerek gelmiştir ve hala da gelişmektedir. Her geçen gün işlerimizi kolaylaştıran diller, kütüphaneler ortaya çıkıyor.  Programlama yapabilmek, program yazabilmek için Bazı programlama dillerine ihtiyaç duyarız.

Programlama Dilleri

Programlama dilleri, program yazarken kullandığımız söz dizimleridir. Farklı programlama dilleri vardır, geçmişten günümüze sürekli farklı programlama dilleri geliştirilmiştir.

Yani programı, herhangi bir programlama diliyle yazabilirsiniz. Mantık olarak hepsi aynıdır, yazımlarında farklılıklar vardır o kadar. Örnek olarak: csharp, visual basic, java, c, c++, python.. programlama dillerinden sadece bazıları.. Daha çok sayıda programlama dili vardır ve hepsi ihtiyaçlara göre farklı alanlarda kullanılır. Örneğin bazıları yazarken kolaylık sağlar bazıları hızda kolaylık sağlar vs.. Tüm hepsini bilmenize gerek yok arkadaşlar. Sadece bir tanesini bilseniz yeterli.

 

Biz de Tek bir tane dille devam edeceğiz. Bu Dilin adı ise CSharp (C#).

Bu dil ile program yazmak için de Visual Studio Programını (Arayüzünü) kullanacağız. Buraya dikkat edin arkadaşlar, C# bir programlama dilidir, C++ bir programlama dilidir, Visual Studio ise bu programlama dillerinin yazıldığı programın adıdır. Yani program yazmamızda bize kolaylık sağlar ve derlemelerimizi kolaylıkla yapabiliriz. Visual Basic ile Visual Studioyu da birbirine karıştırmayın. Visual Basic bir programlama dilidir, Visual Studio ise program yazacağımız arayüzün adıdır. Kafanızın karışmaması için bu kavramlara dikkat etmeniz gerekiyor.

 

Csharp (C#)

Günümüzde en meşhur programlama dillerinden bir tanesi de Microsoft tarafından geliştirilen C# 'tır. Biz programlama derslerimize bu programlama diliyle devam edeceğiz arkadaşlar.

 

Programlama Mantığı

Programlama yaparken ihtiyacınız olan En önemli şeylerden biri de programlama mantığına sahip olmanız ! Yani neyi nasıl yapacağınızı bilmeniz gerekmektedir. Buna da algoritma diyoruz.. Bunu da zamanla öğreneceksiniz zaten, yeni şeyler öğrendikçe de neyi nasıl yapacağınızı daha kolay kavrayıp öğrenceksiniz. Ufkunuz da sürekli gelişecek zaten.. (İnşaallah)

 

Bir Sonraki dersimizde CSharp'a giriş yapacağız.

Yorumlarınızı bekliyorum,

Sağlıcakla kalın.

 

Sonraki Yazı : C# İle Programlama Dersleri #1 - Visual Studio Kurulumu ve C#'a Giriş